Pierwszą edycję Wine & Food Noble Day mamy już za sobą. W niedzielę 26 września na Torach Wyścigów Konnych w Warszawie można było wziąć udział w największej tego typu imprezie w Polsce.
| |
Foto: Konrad Werkowicz | Foto: Konrad Werkowicz |
Wydarzenie to zostało okrzyknięte najważniejszym festiwalem winiarskim roku. Podczas całego popołudnia można było skosztować win z 26 regionów świata, łącznie aż 300 gatunków. Mocniejsze trunki w spektakularny sposób przygotowywali barmani, a oprócz ich popisów można było podziwiać występy grupy Showbar. Alkoholom towarzyszyły wykwintne potrawy przyrządzane w ilościach degustacyjnych przez cztery znakomite restauracje: laureata tegorocznego konkursu Wine & Food Noble Night – Amber Room (Warszawa), grupę Likus Hotele i Restauracje, Some Place Else z warszawskiego hotelu Sheraton oraz restaurację w Willi Decjusza (Kraków). Wszystkie kuchnie zaserwowały łącznie ok. 9000 dań. Największym powodzeniem cieszyły się szkoły gotowania prowadzone w kilku turach przez: Karola Okrasę, Wojciecha Modesta Amaro i Pascala Brodnickiego.
W tym samym czasie można było uczestniczyć w warsztatach winiarskich, podczas których sommelierzy pokazywali, jak rozsmakować się w winie. Restauracjom i winiarzom z poszczególnych regionów towarzyszyły stoiska pełne wybornych serów, wypieków i luksusowych kaw.
| |
Foto: Konrad Werkowicz | Foto: Konrad Werkowicz |
Dopełnieniem atrakcji kulinarnych była możliwość przejażdżki samochodem Mercedes™ SLS AMG i kilkunastoma innymi modelami tej marki. Zapisy na jazdy najatrakcyjniejszymi autami wyczerpały się w ciągu pierwszych dwóch godzin imprezy. Oprawę muzyczną zapewnili Marcin Nowakowski oraz zespół Funk It. Natomiast w roli prowadzących świetnie sprawdzili się Dorota Wellman i Marcin Prokop. Goście dopisywali od chwili otwarcia Wine & Food Noble Day z Centrum Wina aż po zakończenie imprezy. Nie zabrakło też najmłodszych, dla których zostało przygotowane specjalne miniprzedszkole prowadzone przez obsługę sklepu Lullaby.
– To pierwsze w Polsce przedsięwzięcie o takiej skali – mówi Aneta Grzyb z Noble Concierge. – Cieszymy się zarówno z tego, że to właśnie nam przypadła w udziale jego organizacja, jak i z efektu końcowego. Nadspodziewanie duża liczba gości i pozytywne opinie, które spłynęły do nas po zakończeniu festiwalu, sprawiają, że z dużym optymizmem myślimy o kolejnej edycji Wine & Food Noble Day.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.