Nikt chyba nie potrafi wyobrazić sobie drinku bez jego egzotycznego koloru, aromatu czy wyglądu. Cały urok napoju kryje się w jego skałdnikach. Obok alkoholi są to napoje gazowane, jaja, mleko, śmietana, owoce, przyprawy, lód i wiele innych.
Napoje gazowane
Napoje potrzebne są do dopełniania i rozcieńczania napojów, także spieniają je, wypełniając napój pęcherzykami gazu.
Bitter lemon jest napojem zawierającym chininę pochodzącą z nieco gorzkich skórek limet.
Podobnymi napojami są bitter orange – ze skórek pomarańczy i bitter grapefruit ze skórek
grejpfruta.
Cola to cała rodzina napojów gazowanych, które poza cukrem, substancjami smakowymi i wodą zawierają także kofeinę.
Ginger-ale to napój gazowany o smaku imbirowym.
Lemoniady – są to napoje, które w przeciwieństwie do soków owocowych, przyrządza się na bazie jedynie esencji owocowych. Mogą jednak zawierać też soki owocowe. W ich składzie
Znajduje się ponadto co najmniej 7% cukru, kwaski i barwniki spożywcze oraz woda. Są nasycane dwutlenkiem węgla.
Sanbitter to bezalkoholowy gorzki napój pochodzenia włoskiego.
Tonik – napój gazowany o słodkawym smaku ziołowym. Zawiera niewielką ilość chininy.
Woda mineralna – smak zależny od składników mineralnych, często jest słonawa. Może, ale nie musi być gazowana.
Woda sodowa – napój o dużej zawartości węglanu sodu nasycony dwutlenkiem węgla.
Jaja, mleko i śmietana
Jaja, mleko i śmietana są używane do przyrządzania napojów typu egg-nog, shake,
flip i koktajli, a także do dekorowania i uzupełniania napojów. Choć może wydawać się to dziwne, są to jednak podstawowe i niezbędne składniki, bardzo często używane w barze.
Jaja powinny być zawsze bardzo świeże. W lodówce można je przechowywać do trzech tygodni; w temp. Pokojowej najwyżej tydzień.
Mleko – najlepiej smakuje, gdy jest świeże. Do napojów mieszanych nadaje się w szczególności mleko pełne czyli zawierające 3.5% tłuszczu.
Produkty mleczne – takie jak maślanka, mleko skondensowane, jogurt i kefir, także znajdują
zastosowanie podczas przygotowywania napojów mieszanych.
Śmietanka jest chętnie stosowana w barze wtedy, gdy napoje powinny mieć konsystencję kremu oraz wówczas, kiedy będziemy dekorować spienioną powierzchnię napoju. Do mieszania używa się na ogół płynnej śmietanki, a czasami również ubitej.
Owoce, warzywa i przyprawy
Owoce, warzywa, przyprawy i aromaty spełniają olbrzymie zadanie w przygotowywaniu napojów mieszanych.
Owoce na ogół używane są do dekoracji.
Warzywa (takie jak oliwki i cebulki koktajlowe) są również, podobnie jak owoce wykorzystywane do dekoracji.
Poza tym należy przygotować takie artykuły jak: kawa rozpuszczalna, cukier (kryształ, puder, w kostkach, kandyz i cukier brązowy), sól, gałka muszkatołowa (tarta i w całości), cynamon (mielony i cały), goździki, pieprz mielony, papryka w proszku, sól selerowa, tabasco, ketchup i sos worchestershire.
Lód
Bez lodu niemożliwe jest przygotowanie większości napojów mieszanych. Z jednej strony powinien on chłodzić napój, ale jednocześnie nie może go rozwodnić, z drugiej strony – ma on możliwie jak najdłużej utrzymać niską temperaturę napoju.
Kostki lodu są lepsze im będą większe. Jeśli przywiązujemy wagę do tego, aby lód był przezroczysty, należy użyć wody gotowanej lub mineralnej.
Kruszony lód najłatwiej otrzymać przez zmielenie lodu w młynku. Kruszony lód topi się szybciej niż lód w kostkach, zatem należy go używać natychmiast po wyjęciu z zamrażalnika. Używa się również grubo tłuczonego lodu do napojów typu cobbler i bardzo drobno tłuczonego lodu, jednak będziemy ich potrzebować raczej rzadko.
Warto wiedzieć, że im bardziej oziębiony lód, tym mniejszy jest jego efekt chłodzący. Dlatego profesjonaliści używają lodu o temperaturze nieco poniżej zera.
|