Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Alkohole
Tajemnica składników koktajli



     Nikt chyba nie potrafi wyobrazić sobie drinku bez jego egzotycznego koloru, aromatu czy wyglądu. Cały urok napoju kryje się w jego skałdnikach. Obok alkoholi są to napoje gazowane, jaja, mleko, śmietana, owoce, przyprawy, lód i wiele innych.



Napoje gazowane

Napoje potrzebne są do dopełniania i rozcieńczania napojów, także spieniają je, wypełniając napój pęcherzykami gazu.

Bitter lemon jest napojem zawierającym chininę pochodzącą z nieco gorzkich skórek limet.

Podobnymi napojami są bitter orange – ze skórek pomarańczy i bitter grapefruit ze skórek

grejpfruta.

Cola to cała rodzina napojów gazowanych, które poza cukrem, substancjami smakowymi i wodą zawierają także kofeinę.

Ginger-ale to napój gazowany o smaku imbirowym.

Lemoniady – są to napoje, które w przeciwieństwie do soków owocowych, przyrządza się na bazie jedynie esencji owocowych. Mogą jednak zawierać też soki owocowe. W ich składzie

Znajduje się ponadto co najmniej 7% cukru, kwaski i barwniki spożywcze oraz woda. Są nasycane dwutlenkiem węgla.

Sanbitter to bezalkoholowy gorzki napój pochodzenia włoskiego.

Tonik – napój gazowany o słodkawym smaku ziołowym. Zawiera niewielką ilość chininy.

Woda mineralna – smak zależny od składników mineralnych, często jest słonawa. Może, ale nie musi być gazowana.

Woda sodowa – napój o dużej zawartości węglanu sodu nasycony dwutlenkiem węgla.



Jaja, mleko i śmietana

Jaja, mleko i śmietana są używane do przyrządzania napojów typu egg-nog, shake,

flip i koktajli, a także do dekorowania i uzupełniania napojów. Choć może wydawać się to dziwne, są to jednak podstawowe i niezbędne składniki, bardzo często używane w barze.

Jaja powinny być zawsze bardzo świeże. W lodówce można je przechowywać do trzech tygodni; w temp. Pokojowej najwyżej tydzień.

Mleko – najlepiej smakuje, gdy jest świeże. Do napojów mieszanych nadaje się w szczególności mleko pełne czyli zawierające 3.5% tłuszczu.

Produkty mleczne – takie jak maślanka, mleko skondensowane, jogurt i kefir, także znajdują

zastosowanie podczas przygotowywania napojów mieszanych.

Śmietanka jest chętnie stosowana w barze wtedy, gdy napoje powinny mieć konsystencję kremu oraz wówczas, kiedy będziemy dekorować spienioną powierzchnię napoju. Do mieszania używa się na ogół płynnej śmietanki, a czasami również ubitej.



Owoce, warzywa i przyprawy

Owoce, warzywa, przyprawy i aromaty spełniają olbrzymie zadanie w przygotowywaniu napojów mieszanych.

Owoce na ogół używane są do dekoracji.

Warzywa (takie jak oliwki i cebulki koktajlowe) są również, podobnie jak owoce wykorzystywane do dekoracji.

    Poza tym należy przygotować takie artykuły jak: kawa rozpuszczalna, cukier (kryształ, puder, w kostkach, kandyz i cukier brązowy), sól, gałka muszkatołowa (tarta i w całości), cynamon (mielony i cały), goździki, pieprz mielony, papryka w proszku, sól selerowa, tabasco, ketchup i sos worchestershire.



Lód

Bez lodu niemożliwe jest przygotowanie większości napojów mieszanych. Z jednej strony powinien on chłodzić napój, ale jednocześnie nie może go rozwodnić, z drugiej strony – ma on możliwie jak najdłużej utrzymać niską temperaturę napoju.

Kostki lodu są lepsze im będą większe. Jeśli przywiązujemy wagę do tego, aby lód był przezroczysty, należy użyć wody gotowanej lub mineralnej.

Kruszony lód najłatwiej otrzymać przez zmielenie lodu w młynku. Kruszony lód topi się szybciej niż lód w kostkach, zatem należy go używać natychmiast po wyjęciu z zamrażalnika. Używa się również grubo tłuczonego lodu do napojów typu cobbler i bardzo drobno tłuczonego lodu, jednak będziemy ich potrzebować raczej rzadko.

Warto wiedzieć, że im bardziej oziębiony lód, tym mniejszy jest jego efekt chłodzący. Dlatego profesjonaliści używają lodu o temperaturze nieco poniżej zera.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000