Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
09.05.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Alkohole
Piwniczka dla wina



W wielu przypadkach miłośnik wina kupować będzie zacne buteleczki, by stworzyć sobie własną ich kolekcję, czyli zasobną piwniczkę, z której w dowolnym czasie będzie mógł czerpać wino do degustacji. Wino jest produktem kruchym i bardzo wymagającym, dlatego by mogło być przechowywane, należy my stworzyć sprzyjające warunki.

Dużo win musi zostać wypitych w ciągu roku lub dwóch od daty zakupu. Jeśli chodzi o wina długowieczne, mogą, a nawet powinny, poleżakować dłużej. Potrzeba pięciu do dwudziestu lat, a czasem jeszcze więcej, nim osiągną one swoje apogeum.

Piwniczka idealna powinna znajdować się w podziemiach i być zbudowana z kamienia lub cegieł, tak aby mogła „oddychać”. Musi być przewiewna, jednak nie może być w niej przeciągów. Podłoże ma być z ubitej ziemi, wysypane żwirem. Powinna być chłodna, ze średnią temperaturą 11°C. Temperatura ta nie musi być stała, należy wszakże unikać jej znacznych i gwałtownych skoków. Z tego powodu najlepiej, by piwniczka znajdowała się po stronie północnej. Skala dopuszczalnych wahań mieści się w przedziale 9 do 16°C. W temperaturze +20°C wino jeszcze się nie zepsuje, ale procesy starzenia przebiegać będą znacznie szybciej i nie nabierze ono tych walorów jakie rozwinęłyby się w niższej temperaturze. Powyżej 20°C większość win zaczyna fermentować.

Piwniczka idealna powinna być mroczna by wino się nie prześwietliło. Nie może też być sucha – średnio 70 – 75 % wilgotności. Wilgoć zapobiega wysychaniu korków i wyciekaniu wina.

W piwniczce idealnej przechowuje się wyłącznie wino. Nie wolno tam kłaść niczego, co mogłoby wydzielać jakieś zapachy. Trzeba wreszcie unikać hałasów i wstrząsów; nie przechowuje się wina w pobliżu drogi o dużym natężeniu ruchu kołowego lub torowego.

Butelki powinny być przechowywane w pozycji leżącej, tak aby wino nawilżało korek. Etykieta winna być zwrócona ku górze. Wina należy grupować wg klasy lub gatunku; białe bliżej ziemi, czerwone wyżej, wina do dłuższego przechowywania – w głębi, do szybszego spożycia z przodu. Należy przygotować regały metalowe lub drewniane. Regały powinny mieć głębokość butelki.

Należy posiadać system ewidencyjny, pozwalający łatwo odnajdować właściwe półki i butelki. Należałoby założyć „księgę podczaszego” i umieścić w niej następujące zapisy: dokładną nazwę wina, rocznik, datę i miejsce zakupu, cenę jednostkową i ilość zakupionych butelek, dane o producencie, czas przechowywania oraz miejsce składowania w piwniczce, datę i okoliczności degustacji, wrażenia z tej degustacji, ile wina jeszcze mamy, do jakich dań i potraw najlepiej się one nadają itp.

Jeśli chodzi o wina długowieczne, należy w regularnych odstępach czasu próbować wino z jednej butelki wyjętej ze zbioru, by móc sprawdzić stan dojrzałości wina. W tym celu dobrze jest przygotować w piwniczce kącik do degustacji. Najważniejszą rzeczą jest zainstalowanie w piwniczce termometru oraz higrometru. Należy kontrolować regularnie ich wskazania, a także sprawdzać stan korków.


Jak długo można przechowywać wino? Wino ma trzy stadia rozwoju: młodość, wiek dojrzały, schyłek życia. Dlatego przechowywanie wina ma na celu doprowadzenie wina do okresu dojrzałości, kiedy osiąga ono swój punkt szczytowy i prezentuje pełnię swych wartości.

 


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000