Poniżej prezentujemy wykaz podstawowych alkoholi i dodatków, z których można przygotować znaczną liczbę różnych napojów mieszanych. Można też zacząć od zestawu kilku ulubionych alkoholi i stopniowo wzbogacać ich asortyment.
Bar zaawansowanych:
Amaretto
Likier anyżkowy
Benedictine D.O.M.
Calvados
Cherry Brandy
Cynar
Drambuie (likier miodowy)
Galliano
Grand Marnier
Whiskey irlandzka
Wódka żytnia
Pernod
Portwajn
Sherry (amontillado, cream)
Southern Comfort
Bar początkujących:
Apricot-Brandy
Bourbon Whiskey
Whisky szkocka
Campari
Gin
Creme de Cassis (likier z czarnej porzeczki)
Creme de Menthe (zielony likier miętowy)
Creme de Cacao (likier kakaowy)
Koniak lub winiak
Cointreau (likier pomarańczowy)
Curacao niebieskie
Biały rum
Brązowy rum
Wino musujące
Sherry (fino i oloroso)
Biała tequila
Wódka
Wermut (bianco, rosso, dry)
Ponadto dodatki aromatyczne takie jak: angostura i orange-bitter, cukier i grenadina, woda sodowa lub mineralna, tonik, sok pomarańczowy i cytrynowy, jaja, śmietanka, owoce i świeża mięta.
|