Napoje mieszane powinny być nie tylko smaczne, powinny także ładnie i efektownie wyglądać, ponieważ to właśnie nasze oczy oceniają w pierwszej kolejności ich zewnętrzne walory.
Jest tylko kilka napojów, przy których obowiązują sztywne zasady dotyczące sposobu ich dekorowania. Ponadto jest też kilka klasycznych napojów mieszanych, gdzie dekoracja została raz na zawsze usankcjonowana wieloletnią tradycją. Dotyczy to m.in. oliwki przy Martini dry, wisienki koktajlowej przy Manhattanie, małej cebulki przy Gibsonie, mięty przy napojach typu julep oraz skórki z ogórka przy Pimm`sach.
W przypadku napojów egzotycznych i tropikalnych, a przede wszystkim przy ozdabianiu napojów fantazyjnych, wszystko jest dozwolone jeśli chodzi o sposób ich dekoracji. Należy jedynie przestrzegać kilku generalnych zasad:
- do dekoracji używa się tylko takich elementów, które smakowo i optycznie harmonizują z danym napojem;
- dekoracja powinna jedynie zdobić napój, ale nie spychać go na dalszy plan; należy więc unikać przesady;
- używając świeżych owoców należy zwracać uwagę na to, by nie miały skaz, były dojrzałe i starannie pokrojone. Skórki z owoców cytrusowych najlepiej jest przygotowywać używając specjalnego nożyka.
Wybór owoców do dekorowania jest praktycznie nieograniczony, zakładając oczywiście, że, zawsze będą to owoce jadalne. Do dekoracji nadają się małe owoce lub cząstki owoców, takie jak kulki z arbuza i melona, agrest, chińska śliwka liczi, winogrona, rajskie jabłuszka lub miniaturowe gruszki, plastry banana, jagody, owoce kumkwatu, jeżyny i wisienki koktajlowe. Bardzo atrakcyjnym przybraniem mogą być kawałki ananasa, moreli, brzoskwini i fig, plasterki kiwi, karamboli i owoców cytrusowych.
Do udekorowania pikantnych napojów mieszanych używa się również warzyw, takich jak: małe cebulki, skórka lub plastry ogórka, papryka, zielone oliwki z pestką, maleńkie pomidorki lub seler naciowy. Również świeże zioła, włożone do napoju lub umieszczone na krawędzi naczynia, tworzą efektowną dekorację.
Obwódka z cukru konieczna jest przy wszystkich napojach typu crusta. Aby ją wykonać należy naciąć cząstkę cytryny na głębokość około 1 cm i trzymając naczynie „do góry nogami” zwilżyć sokiem krawędź naczynia. Zwilżoną krawędź zanurzyć delikatnie w cukrze, tak, by kryształki przykleiły się do szkła. Efektownie wyglądać będzie krawędź naczynia przyozdobiona w podobny sposób przy użyciu wiórków kokosowych, perełek czekoladowych, tartej czekolady czy granulowanej kawy.
Pikantne napoje można dekorować podobnie, lecz używa się wówczas soli, drobno pokrojonego szczypiorku, nasion kminku lub sproszkowanej papryki.
Naczynia, w których będziemy podawać napoje z crustą można przygotować wcześniej. Taka dekoracja dobrze trzyma się nawet przez dość długi czas.
Kolorowe słomki i mieszadełka różnej długości uatrakcyjniają każdy napój i stanowią wręcz niezbędny element, również ozdobny, przy podawaniu long drinków.
|