Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Alkohole
Dekorowanie napojów mieszanych


Napoje mieszane powinny być nie tylko smaczne, powinny także ładnie i efektownie wyglądać, ponieważ to właśnie nasze oczy oceniają w pierwszej kolejności ich zewnętrzne walory.

Jest tylko kilka napojów, przy których obowiązują sztywne zasady dotyczące sposobu ich dekorowania. Ponadto jest też kilka klasycznych napojów mieszanych, gdzie dekoracja została raz na zawsze usankcjonowana wieloletnią tradycją. Dotyczy to m.in. oliwki przy Martini dry, wisienki koktajlowej przy Manhattanie, małej cebulki przy Gibsonie, mięty przy napojach typu julep oraz skórki z ogórka przy Pimm`sach.

W przypadku napojów egzotycznych i tropikalnych, a przede wszystkim przy ozdabianiu napojów fantazyjnych, wszystko jest dozwolone jeśli chodzi o sposób ich dekoracji. Należy jedynie przestrzegać kilku generalnych zasad:
- do dekoracji używa się tylko takich elementów, które smakowo i optycznie harmonizują z danym napojem;
- dekoracja powinna jedynie zdobić napój, ale nie spychać go na dalszy plan; należy więc unikać przesady;
- używając świeżych owoców należy zwracać uwagę na to, by nie miały skaz, były dojrzałe i starannie pokrojone. Skórki z owoców cytrusowych najlepiej jest przygotowywać używając specjalnego nożyka.

Wybór owoców do dekorowania jest praktycznie nieograniczony, zakładając oczywiście, że, zawsze będą to owoce jadalne. Do dekoracji nadają się małe owoce lub cząstki owoców, takie jak kulki z arbuza i melona, agrest, chińska śliwka liczi, winogrona, rajskie jabłuszka lub miniaturowe gruszki, plastry banana, jagody, owoce kumkwatu, jeżyny i wisienki koktajlowe. Bardzo atrakcyjnym przybraniem mogą być kawałki ananasa, moreli, brzoskwini i fig, plasterki kiwi, karamboli i owoców cytrusowych.

Do udekorowania pikantnych napojów mieszanych używa się również warzyw, takich jak: małe cebulki, skórka lub plastry ogórka, papryka, zielone oliwki z pestką, maleńkie pomidorki lub seler naciowy. Również świeże zioła, włożone do napoju lub umieszczone na krawędzi naczynia, tworzą efektowną dekorację.

Obwódka z cukru konieczna jest przy wszystkich napojach typu crusta. Aby ją wykonać należy naciąć cząstkę cytryny na głębokość około 1 cm i trzymając naczynie „do góry nogami” zwilżyć sokiem krawędź naczynia. Zwilżoną krawędź zanurzyć delikatnie w cukrze, tak, by kryształki przykleiły się do szkła. Efektownie wyglądać będzie krawędź naczynia przyozdobiona w podobny sposób przy użyciu wiórków kokosowych, perełek czekoladowych, tartej czekolady czy granulowanej kawy.

Pikantne napoje można dekorować podobnie, lecz używa się wówczas soli, drobno pokrojonego szczypiorku, nasion kminku lub sproszkowanej papryki.

Naczynia, w których będziemy podawać napoje z crustą można przygotować wcześniej. Taka dekoracja dobrze trzyma się nawet przez dość długi czas.

Kolorowe słomki i mieszadełka różnej długości uatrakcyjniają każdy napój i stanowią wręcz niezbędny element, również ozdobny, przy podawaniu long drinków.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Debic Cukiernia M&K iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000