Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Alkohole
Wiek i przechowywanie wina




Jeżeli na korku, w kieliszku lub w butelce właśnie otwartego wina odkryjecie Państwo małe, prawie przezroczyste kryształki – prosimy się nie przerażać. Należy się raczej z tego cieszyć, albowiem kryształy te są dowodem najwyższej jakości wina, jakie Państwo zakupiliście. Tylko wina dojrzałe najprzedniejszej jakości o dużej zawartości kwasu winnego, są zdolne do tworzenia tych kryształków. W celu zatrzymania tego naturalnego procesu niektóre wina niemieckie poddawane są tzw. „zimnej stabilizacji” tzn. są leżakowane w temperaturze ok. 0 stopni Celsjusza, co wyklucza tworzenie się kryształków kamienia winnego. Niemieckie wino stołowe jest typowym winem do szybkiego spożycia i smakuje całkiem dobrze już w kilka tygodni od daty napełnienia butelek. Nic się jednak nie stanie, jeżeli położymy je na rok lub dwa w naszej piwniczce. Po tym okresie smakuje równie wybornie.

Wina szlachetne można oczywiście spożywać jako wina młode, ale smakują one znacznie lepiej, gdy odłożymy je na jakiś czas, aby dojrzały. Kabinett potrzebuje zazwyczaj od dwóch do trzech lat, aby stać się winem godnym jego nazwy; Spatlese od pięciu do dziesięciu lat a Auslese od siedmiu do dziesięciu lat.

Składowane właściwie wina wysokiej klasy przez wiele lat zachowują swoje właściwości.

Przed zakupem większej ilości wina zaleca się najpierw kupić butelkę i wino wypróbować. Potem można dokupić go więcej i złożyć w odpowiednim miejscu w piwnicy. Godnym polecenia jest, aby od czasu do czasu otworzyć butelkę leżakowanego wina i spróbować jej zawartość. Pozwoli to nam stwierdzić, czy wino jest dobre i czy może być dłużej przechowywane.

 


""Wściekłe Psy""
(01.01.2003 - 21:24)  (Łukasz Celejewski)
"c.d. Wściekłe Psy"
(06.11.2003 - 01:38)  (Rolfik)
 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak CompArt International Naczynia Polska Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000