Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Alkohole
Degustacja wina – przyjemność sama w sobie




Jedną z największych przyjemności, jakie można przeżyć obcując z winem, jest jego degustacja. Należy jednak przy tym przestrzegać pewnych reguł. Jest ich jednak niewiele i nie wymagają dużego wysiłku.

Wina wytrawne serwowane są zawsze w pierwszej kolejności przed półwytrawnymi i słodkimi. Wina lekkie przed mocniejszymi. Na koniec podajemy również wino lekkie, przy którym można już pozostać.

Degustując różne rodzaje win, zaczynamy zawsze od białych. Następnie przechodzimy do różowych, aby na koniec spróbować czerwonych. Podany do wina biały chleb neutralizuje smak wypitego wcześniej trunku.

Jak przebiega właściwa degustacja?

Krótka koncentracja – spojrzenie pod światło – powąchanie – spróbowanie. Na koniec jeszcze rzut oka na wino w celu spotęgowania wrażenia. Tak to się robi. I już możemy cieszyć się tym, co nam wino proponuje!

Jeżeli któreś z win przypadnie Państwu szczególnie do gustu, należy to zaznaczyć na karcie. Takie notatki bardzo się później przydają. Kieliszek trzymajmy zawsze za nóżkę. Unikniemy wtedy niepożądanego podgrzewania wina i nie zostawimy śladów po odciskach palców, które szpecą kieliszek.

Najpierw należy sprawdzić kolor wina. Prawie wszystkie wina niemieckie mają kolor jasnożółty do złotego, często z lekkim odcieniem zieleni, przy czym wina pochodzące z najbardziej północnych rejonów upraw są najjaśniejsze. Wina słodkie mają kolor złoty. Zasadą jest to, że im starsze wino, tym bardziej ma ono złoty połysk, często aż do koloru ciemnego bursztynu. Wszystkie wina muszą być jednak kryształowo czyste.

Po napełnieniu winem kieliszka należy je w nim zakołysać. Działające na wino powietrze wyzwala wtedy intensywny bukiet zapachowy. Następnie wino należy powąchać. Czy ma ono aromat kwiatowy, owocowy, a może całkiem neutralny? Aromat wina powinien dać się wyczuć indywidualnie, a także w bukiecie, a całej kompozycji. Zapach wina może przypominać zapach owoców np. jabłek, jagód lub brzoskwiń; mogą to być także wiosenne kwiaty czy zapach świeżych zielonych pól. Każdy zapach będzie tu na miejscu.

Na koniec należy pociągnąć niezbyt duży łyk, przytrzymać go w ustach, żuć przez chwilę aż do poznania całego bukietu zapachowego i smakowego. Smak szlachetnego wina winien dokładnie pokrywać się z tym, co obiecuje jego bukiet zapachowy. Dobre wino ma zawsze czysty i klarowny smak. Nie może tu być wyczuwalny żaden niepożądany i zakłócający harmonię zapach czy posmak. Po spożyciu wina winniśmy zachować przyjemne i czyste wrażenie dobrego trunku.

Krótko mówiąc: dobre wino sprawia radość i pozostaje na długo w pamięci.



 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000