Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
20.04.2024
sobota
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Alkohole
W czym i w jakiej temperaturze podawać wina?



Niezwykle istotne jest szkło w którym podajemy wino oraz jego temperatura. Jeśli nie mamy specjalnych preferencji najlepsze są czyste, białe kieliszki w kształcie tulipana o pojemności 250-3503.

Ktoś o hedonistycznych skłonnościach, chcący wydać trochę pieniędzy, może zaopatrzyć się w wyrafinowane, ręcznie dmuchane, drogie austriackie szkło Georga Riedla. Jeżeli jednak stać nas na drogie wino, na właściwe jego przechowywanie, to zaopatrzmy się przynajmniej w niezwykłe kieliszki do bordeaux o pojemności 946 cm3, wys. 27 cm (nadaje się także do win z Rodanu i białego burgunda) i burgunda (pojemność 1010 cm3, wys. 24 cm). Oczywiście szkło musi być czyste, przepłukane czystą wodą bez środków chemicznych.

Czy otwierać wcześnie, kiedy dekantować?
W przypadku win białych nie ma potrzeby ani przewietrzania ani jego dekantowania. Czerwone wina mogą mieć osad, wtedy należy je dekantować do czystej karafki. Głównie dotyczy to starych win bordoskich i rocznikowych porto. Przewietrzanie poprzez dekantację dobrze robi młodym winom, pozwalając na wydobycie aromatu i smaku. Najczęściej wystarczy zdekantować wino kilkanaście minut przed podaniem, niektóre wina lepsze są dopiero po kilku godzinach, są to jednak przypadki rzadkie.

Na ogół wina czerwone winny mieć temperaturę "chambrés" czyli temperaturę pokojową (maksymalnie 19°C). Pojęcie to jest dosyć archaiczne i nie pasuje do naszych przegrzanych mieszkań !

Absolutnie niedozwolone jest przyspieszanie wzrostu temperatury poprzez umieszczanie butelki np. na kaloryferze itp. Szybkie ocieplenie wina od temperatury 20 do 25°C może spowodować utratę aromatu.

A oto przeciętne temperatury podawania wina:

Wielkie wina czerwone z Bordeaux:16 - 17 °C
Wielkie wina czerwone z Burgundii:15 - 16 °C
Wina czerwone markowe, wielkie wina czerwone przed ich apogeum:14 - 16 °C
Wielkie wina białe wytrawne:14 - 16 °C
Wina czerwone lekkie, owocowe, młode:11 - 12 °C
Wina różowe, vins de primeur:10 - 12 °C
Wina białe wytrawne, czerwone vins de pays:10 - 12 °C
"Petits blanc", białe vins de pays:8 - 10 °C
Szampan, wina musujące:7 - 8 °C
Wina likierowe:6 °C


Ogólna zasada: nie więcej niż 18 °C, nie mniej niż 7 °C.

Pamiętać też należy , że wino ociepla się natychmiast o 1 - 2 °C po wlaniu do kieliszka. Nie należy zrażać się tym, że w literaturze znajdziemy bardzo różne zalecenia co do temperatury jego podawania.

We francuskiej literaturze fachowej spotkać też można i takie zalecenia:

Bordeaux:17 - 20 °C
Burgund:15 - 17 °C
Côtes du Rhône, Touraine, Anjou, Cahors, Côtes du Roussillon,Côtes du Languedoc, Prowansja i Jura:12 - 15 °C
Beaujolais - młode i starsze oraz nouveau podaje się schłodzone do temperatury piwnicy (cave):9 - 12 °C
Wina "rosé" podaje się w przedziale temperatur win czerwonych i białych, w zależności od ich wieku:6 - 12 °C
Wina białe wytrawne podaje się schłodzone do temperatury:4 - 8 °C
Szampana i wina musujące podaje się bardzo schłodzone, ale nie zmrożone:5 - 10 °C
Starego szampana podajemy w temperaturze piwnicy:9 - 12 °C


Im wino białe słodsze, tym bardziej winno być schłodzone, im starsze, tym bardziej jego temperatura winna być zbliżona do temperatury piwnicy. W niskiej temperaturze 0-5 °C smak wina zostaje stłumiony. Często schładza się je do tak niskiej temperatury, aby zamaskować jego wady. W kieliszku wino szybko się ociepla, dlatego radzę wlewać do niego niewielką jego ilość.

Na niektórych butelkach, np. Barolo, spotykałem i temperaturę podawania 22°C !!

źródło:  www.wino.com.pl


 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000