Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Alkohole
ABC barmana - Przyrządy, porady i zasady




P R Z Y R Z Ą D Y B A R M A N A

Oto niektóre z przyrządów, jakie każdy barman mieć powinien.



Miarka barowa (jigger)
Dwustronna miarka do odmierzania składników. Z jednej strony ma pojemność 20 ml, z drugiej 40 ml.
Sitko (strainer)
Służy do odcedzania koktajli, np. w celu usunięcia lodu lub pestek z owoców.
Wiaderko do lodu i szczypce
Wiaderko może być szklane lub metalowe. Służy do przechowywania lodu, ale tez szampana. Obowiązkowy dodatek do wiaderka to szczypce do lodu.


P O R A D Y I Z A S A D Y

Oto niektóre z zasad, które każdy początkujący barman powinien przestrzegać:
  • przedstawiane przez nas proporcje powinny być przestrzegane, chociaż w niektórych przypadkach można dobrać proporcje według własnego uznania. W przypadku likierów o silnym aromacie (np. miętowy czy anyżowy) a także dodatków typu bitters proporcje muszą być jednak ściśle przestrzegane. Należy także pamiętać o przestrzeganiu zasad doboru składników. Z reguły nie można mieszać alkoholi produkowanych z nasion (np. whisky, wódka czy gin) z alkoholami produkowanymi na bazie winogron (np. koniaki).

  • jeżeli nie chcesz wydawać dużych sum na zakup składników, możesz skorzystać z substytutów. Zamiast ginu użyj wódki, zamiast rumu środkowoamerykańskiego użyj rumu polskiego, zamiast szampana - wina musującego a zamiast whisky amerykańskiej - whisky kanadyjską. Musisz się jednak liczyć z tym, że drinki mogą nieco różnić się smakiem. Pamiętaj jednak, że są na świecie dwie rzeczy, których nie da się zastąpić: tequila i szkocka whisky.

  • składniki można mieszać na kilka sposobów. Najbardziej chyba kojarzące się z zawodem barmana jest mieszanie w shakerze, w którym miesza się składniki, które trudno ze sobą połączyć (np. mleko czy gęste syropy). Nie mieszamy natomiast składników typu woda mineralna, lemoniada czy wino musujące ze względu na ich dużą pienistość. Zawsze mieszamy z lodem i przelewamy przez sitko, aby zatrzymać resztki lodu czy pestki z owoców. Ważna jest kolejność wkładania składników do shakera: najpierw lód, następnie składniki wymagające ochłodzenia (np. soki) a na koniec wódki. Wlanie wódek bezpośrednio na lód spowoduje ich rozwodnienie. W shakerze należy mieszać energicznie i krótko (max. 15 sekund). Z braku shakera można użyć miksera.
    Drugim przyrządem do mieszania jest szklanica barmańska, gdzie mieszamy składniki łatwo łączące się, np. soki czy napoje gazowane. Miesza się powoli, długą łyżką barmańską. Na dno szklanicy należy wrzucić kostki lodu.
    Trzecim sposobem mieszania jest użycie miksera. Miksera używamy do drinków mrożonych lub z cząstkami owoców. Do mrożonych owoców potrzebna jest końcówka tnąca.
    Ostatni sposób mieszania składników to mieszanie bezpośrednio w naczyniu (szklance). Szczególnie stosowane przy przygotowywaniu long-drinków.

  • drinki należy podawać zawsze zimne i zawsze świeże. Przed podaniem drinków naczynia powinno się schłodzić, np. umieszczając na 10 minut w zamrażarce, aż do lekkiego oszronienia, czy schładzaniu kostkami lodu. Kieliszki koktajlowe powinny być zawsze schłodzone. Drinki schłodzone gwarantują lepszy smak. Na przykład drinki typu sour są kwaśne. Nigdy nie używaj słabo zamrożonego lodu, aby koktajl nie był zbyt wodnisty.

  • staraj się robić soki samemu, na krótko przed użyciem (w szczególności soki z cytryny, limonki czy pomarańczy). Jeżeli już kupujesz, wybieraj soki bez konserwantów i bez cukru.

  • drinki typu short nie powinny mieć więcej niż 60 ml pojemności. Drinki typu long - między 140 ml a 250 ml. W dowolnym naczyniu nie można miksować jednorazowo więcej niż 2 drinków long i 4 drinków short. Do drinków typu long dodawaj słomkę i mieszadełko. Nie wszyscy chcą pić poszczególne warstwy osobno.

  • staraj się używać świeżo zmielonych przypraw Jeżeli przyprawy typu gałka muszkatołowa, cynamon czy pieprz zmielisz krótko przed użyciem, drink będzie miał lepszy smak.

  • dobrze jest udekorować drinki, zawsze świeżymi i dobrze umytymi owocami (z wyjątkiem na przykład wiśni koktajlowej czy oliwki). Pamiętaj jednak, że najważniejsza jest zawartość samego drinka, więc nie przesadzaj z dekoracją.
źródło: Moje Gotowanie (zdjęcia)
www.drinki.net (tekst)


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000