Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
19.04.2024
piątek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Alkohole
Szlakiem meksykańskiej tequili


Niebieskie agawy, wykorzystywane jako baza do tequili, najlepiej rosną na wulkanicznych glebach stanu Jalisco w Meksyku. 50 milionów litrów tego trunku w ciągu roku jest obecnie wytwarzanych przez ponad 146 tradycyjnych destylarni. Ponad 80% tej produkcji trafia do USA. Tequilę importuje się do 70 krajów, w tym do Polski. Jak jest produkowana i gdzie można to zobaczyć na własne oczy?

Jak wynika z raportu Rynek napojów alkoholowych w Polsce w 2014 przygotowanym przez KPMG, w 2013 roku Polacy kupili 150 tys. litrów tequili. Wciąż jednak pozostaje ona alkoholem niszowym, docenianym przez wąską grupę koneserów. Zaledwie 2 proc. badanych zadeklarowało, że sięga po ten alkohol regularnie. Tequila to trunek typowo imprezowy, Polacy - i to zarówno mężczyźni, jak i kobiety - piją go głównie podczas spotkań towarzyskich. Co ciekawe, niekoniecznie oznacza to, że trunek ten stanowi domenę ludzi młodych. Statystyki pokazują, że regularnymi konsumentami tequili są osoby dojrzałe, w wieku od 40 do 54 lat. Niewiele alkoholi może poszczycić się tak bogatym rodowodem i kulturą jak tequila, dlatego podczas wizyty w Meksyku nie wypada nie napić się tego lokalnego specjału.

Zaczynamy się interesować

Według analiz stopniowo rośnie chęć poznawania źródeł i procesów wytwarzania spożywanych napojów alkoholowych. Polski konsument chce być świadomy historii, sposobów konsumpcji czy pochodzenia trunków, zwłaszcza jeśli dodatkowo odwiedził lub zamierza odwiedzić dany kraj. Sukcesywna zmiana naszego stylu życia, zainteresowanie podróżami, innymi kulturami, poznawanie smaków, sprzyjają także stopniowemu wzrostowi sprzedaży mniej znanych alkoholi, w tym meksykańskiego specjału. Gdzie jest serce tequili?

Szlak Tequili w Jalisco

Królestwem tequili jest Jalisco w Meksyku. Wulkaniczne gleby obejmujące większość stanu jak żadne inne nadają się do uprawy niebieskiej agawy, która wykorzystywana jest jako baza do tequili. Na słynnym Szlaku Tequili działa obecnie ponad 146 tradycyjnych destylarni, które produkują nawet 50 milionów litrów tego trunku w ciągu roku. Na uwagę zasługuje fakt, że tylko kilka miejsc na świecie, w tym właśnie miasto Tequila, posiada licencję do wyrobu tego alkoholu. Oryginalny meksykański drink, którym wznoszone są toasty na całym świecie, to w przeważającej części zasługa tutejszych rzemieślników. Tylko w tym miejscu można prześledzić całą drogę jego wytwarzania – poczynając od zbiorów agawy, poprzez proces fermentacji, destylacji, a kończąc na najważniejszej części – degustacji prawdziwej tequili.

Kwintesencja kultury Meksyku

Region Jalisco warto też odwiedzić nie tylko ze względu na tequilę. Pola, prekolumbijskie ruiny i kolonialne hacjendy zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, a Aztekowie uważali je za święte. Stan słynie także z pięknego pasma plaż i zatok wzdłuż Oceanu Spokojnego nazywanego Costalegre tj. Wybrzeżem Szczęścia. Będąc w Jalisco nie sposób pominąć zabytkowego Guadalajara (stolicy stanu), największego jeziora w Meksyku Chapala oraz Puerto Vallarta – artystycznego uzdrowiska znanego z urokliwych widoków, klimatycznego pchlego targu i ciepłych wód zatoki Banderas. Miasto zyskało także sławę dzięki hollywoodzkiemu filmowi Noc Iguany. Zachwycony pięknem Puerto Vallarta, aktor Richard Burton, zamieszkał tu nawet ze swoją żoną Elizabeth Taylor.

Viva la Mexico!

Czy można wyobrazić sobie lepszy relaks niż spacer po targach przepełnionych wyrobami ludowego rękodzieła, smakowanie aromatycznej kuchni i popijanie tequili w złotym słońcu Meksyku? Podróż do Jalisco to najlepszy sposób na zgłębienie tajników prawdziwej tequili i poznanie niezwykłej kultury, technik, miejsc i ludzi, którzy wkładają całe serce w przygotowanie wyjątkowego trunku. Można zwiedzić historyczną część Meksyku, miasteczko Matki Bożej w Guadalupe, liczne muzea gromadzące skarby sztuki prehiszpańskiej i ikony meksykańskiego malarstwa oraz piękne plaże. Dzięki kulturowej różnorodności, wyjątkowemu krajobrazowi i bogatej historii, rejon ten jest jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc w Ameryce Łacińskiej. A wszystko to w towarzystwie nieodłącznej tequili.

 

Źródło: Travelplanet.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.



 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000