Podczas tegorocznej edycji Tygodnia Portugalskiego Flavours of Portugal pojawią się nie tylko specjały kuchni portugalskiej, ale również to, co najlepsze z winogron – wina z regionu Tejo.
Region Tejo, leżący w samym sercu Portugalii wzdłuż brzegów słynnej rzeki Tag niedaleko Lizbony, może pochwalić się tradycjami produkcji wina sięgającymi aż XII wieku. W 1170 roku tereny wokół miasta Santarem uzyskały od ówczesnego króla Portugalii – Alfonsa I Zdobywcy, pierwsze oficjalne zezwolenia na produkcję tego szlachetnego trunku. Kolejni władcy podążając tą samą drogą, wydawali kolejne pozwolenia, konsekwentnie dążąc do zwiększenia produkcji wina, które poza walorami smakowymi uznawane było za towar bardzo dochodowy. W średniowieczu produkcja była już na tyle rozwinięta, że duża jej część wędrowała na rynki angielskie, francuskie czy holenderskie. Eksport dodatkowo ułatwiała przepływająca przez region rzeka Tag, która stanowiła główną drogę handlową dla beczek wypełnionych popularnym gronowym trunkiem.
Wyjątkowy mikroklimat
Region Tejo znajduje się w samym sercu Portugalii i jest jednym z najstarszych obszarów produkujących wina w kraju. Swoją nazwę zawdzięcza najdłuższej na Półwyspie Iberyjskim i zarazem największej w tym rejonie rzece Tag (portugalska nazwa – Tejo). Jej obecność zapewnia doskonałe warunki do uprawy winorośli oraz produkcji różnych gatunków wina. Średnia roczna temperatura waha się tutaj od 15,5°C do 16,5°C.
Terroir regionu Tejo jest w dużym stopniu ukształtowane przez siłę oraz wielkość rzeki Tag. Jej oddziaływanie na glebę oraz klimat spowodowało powstanie trzech różnych stref produkcji wina:
- Bairro – północne wyżyny z bogatymi glinami i glebami wapiennymi
- Charneca – południowe tereny z dominującymi glebami piaszczystymi
- Campo – leży wzdłuż brzegów rzeki Tag, charakteryzuje się umiarkowanym klimatem oraz dobrze osuszonymi glebami aluwialnymi
Ukształtowanie orograficzne obszaru Tejo sprawiło, że stał się on jednym z największych regionów produkujących wina w Portugalii. Obecnie tereny winne zajmują aż 17 000 ha, produkując ponad 63 miliony litrów wina każdego roku.
Winiarskie tradycje
W regionie Tejo, gdzie istnieje ponad 80 winnic, większość to rodzinne uprawy mogące poszczycić się kilkupokoleniową historią. Wiele z nich zachowało tradycyjne metody zbioru i przetwarzania winogron. Dzięki temu w okresie zbiorów można usłyszeć pieśni ludowe, śpiewane przez kobiety z pobliskich wiosek, które ręcznie zbierają dojrzałe kiście oraz obejrzeć taniec w winie, czyli tradycyjny sposób ugniatania winogron stopami. Innym elementem tradycji regionu, który jest obecny w produkcji dzisiejszych win z regionu Tejo, jest wykorzystanie naturalnych korków do uszczelniania butelek, pochodzących z porastających suche i gorące obszary Portugalii lasów. W samym regionie Tejo rośnie ponad 30 000 ha lasów korkowych.
Różnorodność smaków i odmian
Region Tejo, dzięki odpowiedniemu klimatowi oraz przyjaznym warunkom glebowym, cechuje duża różnorodność szczepów winnych. Jedną z najpopularniejszych odmian czerwonych jest Touriga Nacional. Pozwala ona na stworzenie wina o dużej ilości garbników, pełnej strukturze oraz o smaku czarnych jagód, śliwek oraz fioletowych kwiatów.
Trincadeira to szczep ciepłolubny, pozwalający na pełniejsze dojrzewanie winogron. Nadaje się do produkcji wina o smakach malinowym, ziołowym z dodatkiem ostrych nut, przy jednoczesnym zachowaniu jego kwasowości.
Castelão to odmiana dominująca na glebach piaszczystych, dająca produkt o właściwej strukturze, żywej kwasowości oraz przyjemnej rustykalnej jakości z nutami śliwkową, czerwoną porzeczką oraz mięsistym aromatem.
Aragonês to kolejna popularna odmiana dająca gładkie, owocowe wina z ostrym wydźwiękiem. W regionie Tejo uprawia się również takie gatunki jak Sarah, Cabernet Sauvignon, Merlot i Alicante Bouschet. Wśród białych odmian znajdują się aromatyczna Fernão Pires, żywa Arieto, a także Alvarinho i Verdelh, z których produkuje się większość orzeźwiających białych win.
Ciepły klimat oraz odpowiednie gleby w regionie Tejo, zapewniają rodzimym gatunkom idealne warunki do rozwoju oraz dają możliwość zachowania naturalnej kwasowości, a dzięki temu produkcji zbalansowanych win z jasnym, owocowym charakterem.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.