Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Rational
Robot - Coupe
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Alkohole
Doskonałe wina austriackie firmy Paul Vetter

Burgenland - jeden z najmniejszych krajów federacyjnej Austrii - to oaza stworzona do upraw winorośli. Produkuje się tam znakomite austriackie wina białe, czerwone i różowe. Wyjątkowy mikroklimat, spora wilgotność oraz doświadczenie gospodarujących tam od generacji rodzin winiarzy, pozwalają na uprawy bogatego asortymentu szczepów winnych.

Winnica Terra Galos, reprezentowana w Polsce przez firmę Paul Vetter, obejmuje 50 ha upraw winorośli, znajdujących się w miejscowości Gols. Od wielu lat ten przybytek, w którym powstają doskonałe wina austriackie prowadzony jest przez rodzinę Achs-Tremmel. 250 lat temu jeden z protoplastów tej rodziny, Georg Achs, sporządził stempel, który z biegiem lat stał się herbem rodziny i do dzisiaj można go odnaleźć na każdej etykiecie wina białego, czerwonego i różowego. Element ten podkreśla ciągłość rodzinnej bogatej tradycji winiarskiej.



Firma Paul Vetter została założona w 2001 roku. Głownym jej celem jest propagowanie win z Burgenlandu, które – jak sądzimy – nie ustępują jakością, smakiem, aromatem, a także ceną winom z innych krajów Europy, a często je nawet przewyższają.

Oferta firmy Paul Vetter to kilkadziesiąt rodzajów znakomitej jakości wina białego i czerwonego - od wytrawnych poczynając, a kończąc na winach słodkich, które w przeważającej ilości zaszeregowane są do win jakościowych i z predykatem. Niektóre z nich są specjalnie przechowywane w dębowych beczkach, dla uzyskania dodatkowych walorów smakowych i zapachowych. Wina Terra Galos znane są nie tylko na terenie Austrii. Sprzedaje się je również w Szwajcarii, Niemczech i oczywiście w Polsce, a także okazjonalnie w wielu innych krajach europejskich, azjatyckich i do USA.

W sprzedaży dostępne są trzy kolekcje win – Terra Galos i Paul Vetter (wina jakościowe i z predykatem) oraz Lindenhof (wina regionalne). Głównym odbiorcą tych trunków są renomowane lokale gastronomiczne i winoteki na terenie Krakowa, ale także Małopolski, Podkarpacia, na Śląsku i w Warszawie. Oprócz tego znawcy i smakosze wina korzystają z zasady bezpośredniej sprzedaży, jaką firma wprowadziła dla wygody klienta. Zamówiony towar jest więc dostarczany nie tylko do lokali i winotek, ale także do domu indywidualnego klienta.

Proponujemy Państwo doskonałe wina z Austrii:

WINA BIAŁE

Welschriesling – słowo „welsch” używano w czasach austriacko -węgierskiej monarchii do rozróżniania domowych szczepów. Jest to późno dojrzewający szczep winogron, potrzebujący południowe, osłonięte przed wiatrem pagórki.


  • Welschriesling (Terra Galos) – wino białe wytrawne o jasnożółtym kolorze z zielonymi refleksami. Posiada miły aromat zielonych jabłek.
    Polecany do ryby, drobiu, cielęciny oraz potraw wegetariańskich i przystawek.
    Zalecana temperatura serwowania: 12-14 °C.

Pinot Gris – szary Pinot - odmiana wywodzi się z Burgundii, gdzie znana jest jako Pinot Beurot i jest mutacją Pinot Noir. W Austrii, tego szczepu wina wykazują delikatność, owocową pełnię i nabierają oleistą gęstość.

  • Pinot Gris Barrique (Terra Galos) – wino białe wytrawne o jasnożółtym, słonecznym kolorze. Częściowo przechowywane w dębowej beczce. Ma przyjemny kwiatowy aromat z dodatkiem „drewna”. Możliwość składowania od 10 do 15 lat.
    Polecany do cielęciny, gęsi, kaczki i indyka.
    Zalecana temperatura serwowania 12-14 °C.


Traminer - jeden z najstarszych gatunków szczepu winnego. Wzmianka o nim pojawiła się już w pierwszym wieku w zapiskach botanicznych starorzymskiego pisarza Pliniusza Starszego. Prawdopodobnie jego korzenie sięgają aż do Greków. Udomowiony ok. 1000 n.e. w południowej części Tyrolu. Ten gatunek późno dojrzewa. Potrzebuje podłoża głębokiego, dającego się lekko nagrzać.

  • Trockenbeerenauslese (Paul Vetter) Traminer - jedno z najsłodszych win austriackich. Ma złoto - żółty kolor, intensywny bukiet owocowy i wyraźny akcent miodu. Trockenbeerenauslese to kategoria wina białego wysokiej klasy, oznaczającą, że zbierane winogrona są wysuszone na krzaku w postaci rodzynek. Wino „jubileuszowe”, może leżakować około 50-60 lat.
    Doskonałe do deserów lub szlachetnego sera pleśniowego.
    Zalecana temperatura serwowania 12-14 °C.


WINO CZERWONE

Zweigelt - typowo austriacka odmiana winogron uzyskana w 1922 roku przez dr Zweigelta, poprzez skrzyżowanie odmian St. Laurent i Blaufränkisch. Daje wina lekko korzenne o aromacie owoców leśnych.

  • Zweigelt Barrique (Paul Vetter) - wysokiej jakości wino czerwone wytrawne, o aromacie owoców leśnych: malin, jeżyn, leżakowane min. 1 rok w dębowej beczce. Mocne, wyraziste o dużej zawartości garbników. Nadaje się do długiego leżakowania od 15 do 20 lat.
    Idealnie pasuje do dziczyzny, wołowiny, serów pleśniowych.
    Zalecana temperatura serwowania 18-20 °C.


WINO RÓŻOWE
  • Zweigelt Rose Spätlese (Paul Vetter) – wino różowe, półsłodkie, szczególny rarytas o delikatnej morelowej barwie, wyszukanym zapachu i smaku owoców. Słodycz wynika z późniejszego zbioru winogron (Spätlese - później zbierane). Kolor wina powstaje poprzez krótkie moczenie skórek winogron z sokiem gronowym, jest to tzw. proces maceracji.
    Jest to wino uniwersalne, można podawać do posiłku, jak również bez oprawy kulinarnej.
    Trzeba je przed podaniem dobrze schłodzić do temperatury 8-10 °C, wtedy jest bardzo orzeźwiające.

Zapraszamy do szczegółowego zapoznania się z różnorodnymi kolekcjami wina białego, czerwonego i różowego z Austrii - www.terragalos.pl

Znajdziecie tam Państwo szczegółowe opisy win austriackich wraz z radami, które wina najlepiej podać do jakich rodzajów dań. Doradcy ds. wina chętnie udzielą Państwu porad oraz wyjaśnią wszystkie wątpliwości.



Terra Galos
Paul Vetter Polska Sp z.o.o.

ul. Makuszyńskiego 15
31-752 Kraków
tel. (012) 684 24 25
e-mail: paul-vetter@wp.pl
paulvetter@wp.pl




 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000