Burgenland - jeden z najmniejszych krajów federacyjnej Austrii - to oaza stworzona do upraw winorośli. Produkuje się tam znakomite austriackie wina białe, czerwone i różowe. Wyjątkowy mikroklimat, spora wilgotność oraz doświadczenie gospodarujących tam od generacji rodzin winiarzy, pozwalają na uprawy bogatego asortymentu szczepów winnych.
Winnica Terra Galos, reprezentowana w Polsce przez firmę Paul Vetter, obejmuje 50 ha upraw winorośli, znajdujących się w miejscowości Gols. Od wielu lat ten przybytek, w którym powstają doskonałe wina austriackie prowadzony jest przez rodzinę Achs-Tremmel. 250 lat temu jeden z protoplastów tej rodziny, Georg Achs, sporządził stempel, który z biegiem lat stał się herbem rodziny i do dzisiaj można go odnaleźć na każdej etykiecie wina białego, czerwonego i różowego. Element ten podkreśla ciągłość rodzinnej bogatej tradycji winiarskiej.
Firma Paul Vetter została założona w 2001 roku. Głownym jej celem jest propagowanie win z Burgenlandu, które – jak sądzimy – nie ustępują jakością, smakiem, aromatem, a także ceną winom z innych krajów Europy, a często je nawet przewyższają.
Oferta firmy Paul Vetter to kilkadziesiąt rodzajów znakomitej jakości wina białego i czerwonego - od wytrawnych poczynając, a kończąc na winach słodkich, które w przeważającej ilości zaszeregowane są do win jakościowych i z predykatem. Niektóre z nich są specjalnie przechowywane w dębowych beczkach, dla uzyskania dodatkowych walorów smakowych i zapachowych. Wina Terra Galos znane są nie tylko na terenie Austrii. Sprzedaje się je również w Szwajcarii, Niemczech i oczywiście w Polsce, a także okazjonalnie w wielu innych krajach europejskich, azjatyckich i do USA.
W sprzedaży dostępne są trzy kolekcje win – Terra Galos i Paul Vetter (wina jakościowe i z predykatem) oraz Lindenhof (wina regionalne). Głównym odbiorcą tych trunków są renomowane lokale gastronomiczne i winoteki na terenie Krakowa, ale także Małopolski, Podkarpacia, na Śląsku i w Warszawie. Oprócz tego znawcy i smakosze wina korzystają z zasady bezpośredniej sprzedaży, jaką firma wprowadziła dla wygody klienta. Zamówiony towar jest więc dostarczany nie tylko do lokali i winotek, ale także do domu indywidualnego klienta.
Proponujemy Państwo doskonałe wina z Austrii:
WINA BIAŁE
Welschriesling – słowo „welsch” używano w czasach austriacko -węgierskiej monarchii do rozróżniania domowych szczepów. Jest to późno dojrzewający szczep winogron, potrzebujący południowe, osłonięte przed wiatrem pagórki.
- Welschriesling (Terra Galos)
– wino białe wytrawne o jasnożółtym kolorze z zielonymi refleksami. Posiada miły aromat zielonych jabłek.
Polecany do ryby, drobiu, cielęciny oraz potraw wegetariańskich i przystawek.
Zalecana temperatura serwowania: 12-14 °C.
Pinot Gris – szary Pinot - odmiana wywodzi się z Burgundii, gdzie znana jest jako Pinot Beurot i jest mutacją Pinot Noir. W Austrii, tego szczepu wina wykazują delikatność, owocową pełnię i nabierają oleistą gęstość. Pinot Gris Barrique (Terra Galos) – wino białe wytrawne o jasnożółtym, słonecznym kolorze. Częściowo przechowywane w dębowej beczce. Ma przyjemny kwiatowy aromat z dodatkiem „drewna”. Możliwość składowania od 10 do 15 lat.
Polecany do cielęciny, gęsi, kaczki i indyka.
Zalecana temperatura serwowania 12-14 °C.
| |
Traminer - jeden z najstarszych gatunków szczepu winnego. Wzmianka o nim pojawiła się już w pierwszym wieku w zapiskach botanicznych starorzymskiego pisarza Pliniusza Starszego. Prawdopodobnie jego korzenie sięgają aż do Greków. Udomowiony ok. 1000 n.e. w południowej części Tyrolu. Ten gatunek późno dojrzewa. Potrzebuje podłoża głębokiego, dającego się lekko nagrzać. Trockenbeerenauslese (Paul Vetter) Traminer - jedno z najsłodszych win austriackich. Ma złoto - żółty kolor, intensywny bukiet owocowy i wyraźny akcent miodu. Trockenbeerenauslese to kategoria wina białego wysokiej klasy, oznaczającą, że zbierane winogrona są wysuszone na krzaku w postaci rodzynek. Wino „jubileuszowe”, może leżakować około 50-60 lat.
Doskonałe do deserów lub szlachetnego sera pleśniowego.
Zalecana temperatura serwowania 12-14 °C.
| |
WINO CZERWONEZweigelt - typowo austriacka odmiana winogron uzyskana w 1922 roku przez dr Zweigelta, poprzez skrzyżowanie odmian St. Laurent i Blaufränkisch. Daje wina lekko korzenne o aromacie owoców leśnych. Zweigelt Barrique (Paul Vetter) - wysokiej jakości wino czerwone wytrawne, o aromacie owoców leśnych: malin, jeżyn, leżakowane min. 1 rok w dębowej beczce. Mocne, wyraziste o dużej zawartości garbników. Nadaje się do długiego leżakowania od 15 do 20 lat.
Idealnie pasuje do dziczyzny, wołowiny, serów pleśniowych.
Zalecana temperatura serwowania 18-20 °C.
WINO RÓŻOWEZweigelt Rose Spätlese (Paul Vetter) – wino różowe, półsłodkie, szczególny rarytas o delikatnej morelowej barwie, wyszukanym zapachu i smaku owoców. Słodycz wynika z późniejszego zbioru winogron (Spätlese - później zbierane). Kolor wina powstaje poprzez krótkie moczenie skórek winogron z sokiem gronowym, jest to tzw. proces maceracji.
Jest to wino uniwersalne, można podawać do posiłku, jak również bez oprawy kulinarnej.
Trzeba je przed podaniem dobrze schłodzić do temperatury 8-10 °C, wtedy jest bardzo orzeźwiające.
Zapraszamy do szczegółowego zapoznania się z różnorodnymi kolekcjami wina białego, czerwonego i różowego z Austrii - www.terragalos.pl
Znajdziecie tam Państwo szczegółowe opisy win austriackich wraz z radami, które wina najlepiej podać do jakich rodzajów dań. Doradcy ds. wina chętnie udzielą Państwu porad oraz wyjaśnią wszystkie wątpliwości.
Terra Galos
Paul Vetter Polska Sp z.o.o.
ul. Makuszyńskiego 15
31-752 Kraków
tel. (012) 684 24 25
e-mail: paul-vetter@wp.pl paulvetter@wp.pl
|