Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
21.11.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Alkohole
Dekantacja wina - restauracyjne show

W restauracjach, w których dekantacja wina odbywa się na oczach gości, zwiększa się sprzedaż wina, a goście są świadkami prawdziwego widowiska.

Delikatność oraz szacunek z jakim sommelier przelewa wino do karafki podkreślają ekskluzywność tej ceremonii. Świeca płonąca pod butelką dodaje jej uroku i magii. Serwowanie wina w ten sposób staje się swego rodzaju show.

Dekantacja wina poprzez uatrakcyjnienie gościom wieczoru, sprawia, że czują się obsłużeni wyjątkowo. Jest to świetny sposób na przyciągnięcie do restauracji większej liczby klientów.

Restauracja, w której wino poddaje się dekantacji zyskuje większy prestiż. Któż nie chciałby być uczestnikiem spektaklu sommeliera?

Sommelier to znawca win, z przyjemnością doradzi gościom restauracji jakie wino będzie najlepsze do wybranego przez nich dania. Dzięki jego pomocy wino i posiłek wzajemnie się uzupełniają.

Na czym polega dekantacja wina?

Najprościej mówiąc jest to przelewanie wina z butelki do innego naczynia, np. karafki.

Dekantacja ma na celu:

  • oddzielenie osadu od wina,
  • napowietrzenie wina, złagodzenie jego ostrości.

Oddzielenie osadu od wina

Jak powszechnie wiadomo część win tworzy osad. Występuje on w postaci luźnego pyłku, skorupy, kryształków lub ciemniejszego zabarwienia butelki.

Nie jest to zjawisko negatywne, a jedynie naturalny proces samooczyszczania zachodzący przy dojrzewaniu wina. Dekantacja wina jest więc najczęściej wykonywana ze względów smakowych oraz estetycznych.

Należy zwrócić uwagę, że w dzisiejszych czasach dekantacja wina nie jest konieczna. Większość firm-producentów przed rozlaniem wina do butelek przeprowadza proces, który zapobiega wytrącaniu się osadu.

Wyjątek stanowią wina, które nie przeszły procesu stabilizacji oraz wina stare, z wyższej półki. W przypadku dekantacji tych ostatnich należy zachować szczególną ostrożność.

Stare wino pozostawia się na kilka dni, lub choćby kilka godzin, w spokojnym miejscu. Sommelier szczególną uwagę przykłada do tego, aby przy otwieraniu i przelewaniu wina do karafki nie wykonywać gwałtownych ruchów i nie wstrząsać butelką.

Na stole stawia też zwykle świeczkę. Ułatwia to obserwację procesu dekantacji - goście mogą sami zauważyć pozostający w butelce osad. Niewątpliwie, również ze względu na światło świecy, dekantacja staje się procesem urokliwym.

Napowietrzenie wina, złagodzenie ostrości

W tym przypadku najczęściej mamy do czynienia z winem młodym. Poddaje się go dekantacji, aby złagodzić ostrość smaku. Część win dopiero po napowietrzeniu ukazuje swoje walory w pełni.

Wino poddane procesowi dekantacji ujawnia wszystkie swoje aromaty. Goście restauracji na pewno docenią fachową pomoc sommeliera w kwestii doboru napoju z karty win dopiero wówczas, gdy poczują pełen bukiet smaków i aromatów wina.

JZ & KW - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


 Wersja do druku         Poleć znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Rational Robvita Robot - Coupe LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Heinz Polska Gastromix Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000